De la Dar spre premiu

Dacă Emanuel este Darul nostru nespus de mare; sau ca să rămînem în tonul ultimului articol, dacă El este Darul darurilor; atunci punerea răscumpărării sub obrocul nesfințirii, al inactivității, al nealergării (ca să folosim un termen atletic drag lui Pavel) nu este altceva decît o abandonare a mandatului încredințat. Căci despre ducerea pînă la capăt a sfințirii noastre e vorba.

Care e diferența dintre dar și premiu?

Nimic mai simplu…

Primul reclamă sensibilitate, atenție, deschidere, recunoaștere, apucare și recunoștință.

Al doilea, efort personal, asprime față de sine, focalizare pe final, trecut peste piedici, peste obstacole, ocolirea pistelor false.

Deși nu avem nimic de oferit Dătătorului decît zdrențele performanțelor noastre, cioburile eului zdrobit, falimentele firii, ceva trebuie făcut. Ceva trebuie continuat…

Alergarea !

Unul din cele mai rafinate pericole în calea alergării pe Cale e tocmai culcarea pe laurii răscumpărării, ai justificării prin credință. E ca și cum la cursa de 400 m garduri te-ai opri în fața primului; sau pentru cei cărora le plac cursele de semifond (spre exemplu 3000 m obstacole), te-ai bloca în fața primului gard dinaintea primei gropi cu apă.

După primire (a Darului) urmează o alergare (a și înspre sfințirii/e). Dar nu una oarecare, spune Pavel. Ci una sîrguincioasă, cu determinare, constantă, vizionară, după Model.

Ce e fascinant în această cursă a sanctificării prin răstignire e că potențial toți pot beneficia de Premiul chemării cerești. O altă mostră a hiper-generozității lui Dumnezeu. Altfel spus, teoretic toți au șansa de-a urca pe cea mai înaltă treaptă a Podiumului. Asta pentru că primordial se are în vedere credincioșia, fairplay-ul, spiritul de camaraderie în parcurgerea cursei.

Așadar Darul implică apucarea Lui, pe cînd Premiul responsabilizarea personală.

Căci nu degeaba suntem colaboratori cu Dumnezeu! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s