Cinci pentru unul excedentar

De multe ori trebuie să admitem că sunt prea (sic!) „nepătrunse căile Domnului”. Mai ales pe subiectul elecției.

Nu pe alegerea lui Issac în detrimentul lui Ismail, sau a lui Iacov în paguba lui Esau; nici pe alegerea mezinului pentru tronul regal din cei șapte flăcăi ai lui Iese; și lista alegerilor preferențiale ale lui Dumnezeu ar putea continua.

Nu înainte însă de-a menționa că ne aflăm în fața unei dileme. Din cei patru fii ai lui Aaron (ca urmaș a lui Levi), doi muriseră de o moarte tragică dar dreaptă: Nadab și Abihu. Mai rămăseseră Itamar și Eleazar. Scriitorul nu-i nominalizează pe urmașii acestor doi în textul nostru. Sare înapoi la fii lui Levi, nu la cei ai lui Aaron. Bănuim totuși că Gherşon, Chehat şi Merari era dintre nepoții lui Aaron. Și ca să rămînem pe linia nedumeririi în ce privește elecția, nu știm de ce chehatiților și urmașilor lui Dumnezeu le-a dat (poate) cea mai importanță funcție în cadrul slujirii la Cort.

Atenția ni s-a fixat pe un text mai puțin expus exegezei și hermeneuticii evanghelice, cel puțin. Asta e părerea noastră. E vorba de textul din Numeri 3 și 4 unde Moise se ocupă de recensămîntul tribului levitic.

Levi n-a fost numărat „la grămadă” cu celelalte clanuri. Nu de alta dar el a fost desemnat de către Yahwe ca să reprezinte pîrga, adică întîiul născut din Israel. După standardele noastre Ruben, ca întîi născut, trebuia selectat. Dar el s-a descalificat. După Ruben, la rînd urma Simeon. Dar nici pe el Dumnezeu nu l-a avut în vedere. Ci pe al treilea, pe Levi. Levi a fost desemnat atît ca întîi născut pentru Dumnezeu, cît și ca preot între El și evrei.

Dumnezeu îl pune pe Moise să facă un recensămînt rafinat, distilat, adică unul care vizează pe toți întîii născuți de parte bărbătească din Israel de la o lună în sus. La numărătoare ies 22,273. Nici unul mai mult sau în minus.

Acelaș Dumnezeu i-a dat ordin lui Moshe să-i numere pe toți leviții „mai bătrîni” de o lună. Nu pe întîii născuți ai lui Levi, ci pe toți de parte bărbătească din Levi. La socoteală au ieșit fix, dar fix (!) 22,000.

Acu, la o aritmetică elementară vedem că excedentul băieților/bărbaților dinafara familiei lărgite a leviților era de 273. „Ce facem cu ei?”- s-or fi putut întreba Moise și Aaron. „Ei nu au corespondent!”-și-or fi zis în barbă. 🙂

„Nici o problemă, băieți!”- le-o fi răspuns în glumă Tata. „Găsim noi soluția!”

Ceea ce părea o soluție insurmontabilă (la oameni) s-a rezolvat la și de către Dumnezeu. Siclul a fost soluția! Mai exact, siclii, cinci la număr. Cinci înmulțit cu 273 e simplu:1375 siclii de argint.

De ce cinci siclii pentru unul și nu nu șapte? Erau cei 273 mai puțin prețioși în ochii lui Dumnezeu comparativ cu cei 22.000 pentru că era „echivalați ” prin argint? Era Dumnezeu nedrept că l-a ales pe Chehat în lcul lui Gherșon pentru funcția de vază?

La toate acestea, răspunsul e unul categoric: nu!

Ceea ce credem că vrea să transmită o carte precum Numeri (una în aparență lipsită de farmecul narativ) e o Deologie aparte, una prefigurativă a ceea ce urma să vină odată cu Mesiah!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s