Succesul simplității ubicuitare

Nu știu exact cui îi aparține, dar aforismul „Lucrurile mari sunt simple” este perfect superpozabil caracterului și lucrării lui Billy (alias Franklin William) Graham.

Da, știm deja că se vor fi găsit voci critice la adresa eminentei personalități evanghelice și evanghelistice a fiului de fermier din Carolina de Nord. În treacăt trebuie amintit că în corul criticilor s-au aflat teologul Reinhold Niebuhr  care l-a etichetat ca „simplist”! Bob Jones, un evanghelist ultraconservator care a ajuns să afirme despre Graham că „ a făcut mai mult rău cauzei lui Isus Christos ca oricare altcineva”. Fostul președinte Truman l-a catalogat ca fiind o „contrafăcătură”…

În cealaltă categorie, în treacăt fie amintit, Revista Time îl numea „Papa Americii protestante”, iar un reporter de la USA Today afirma, citez:

El (BG- n.n.) a fost evanghelistul care n-a jecmănit milioane de dolari de la naivi (ca Jim Bakker), sau care să se ducă cu prostituate (asemenea lui Jimmy Swaggart), sau să-și zidească mega-biserică (precum Joel Osteen), sau să candideze la președenția Americii (aidoma lui Pat Robertson) sau să facă lobby politic (ca Jerry Falwell)”.

Reiterăm pentru a nu mai știm cîta oară adevărul conform căruia doar cel ce nu iese în agoră nu este expus criticii, controversei.

Dar per assemble Dumnezeu vede lucrurile puțin mai nuanțat decît în culori alb-negru. Prin gura unui profet rebel, El ajunge să declare despre Poporul Ales că nu vede nici o vinovăție în, nici o pată pe Israel. Și asta nu la mult timp după o lungă perioadă de revolte, invidii, cîrcoteli și bombăneli ale evreilor. Asta pentru că dragostea de/pentru Sine depășește imperfectțiunea umană, mai ales atunci cînd intervine Legămîntul cel Nou.

Revenind la recent trecutul (vai!) nu în neființă, ci în starea pe care Billy o numea „mai vie ca niciodată”, adică în eternitatea cu Dumnezeu, trebuie spus că marca ubicuitară ce trebuie pusă pe acest gigant al secolului XX este SIMPLITATEA.

Simplitatea familiei de fermier în care s-a născut ca prim copil din cei patru.

Simplitatea asociată cu profunzimea educației creștine (calviniste) de care a avut parte în cadrul familiei Franklin William Graham senior.

Simplitatea mesajului lui Mordechai Ham l-a făcut pe BG (aici și în alte locuri însemnînd Billy Graham și nicidecum celebra formație de muzică din Australia 🙂 ) ca la 16 ani să-și dedice viața lui Isus Christos.

Sărind peste paranteza pregătirii academice din domeniul teologiei (Florida, Illinois), cea a slujirii pedagogice (Minesota) respectiv a implicării în misiunea  Youth for Christ, să revenim la simplitatea grahamiană.

Simplitatea startului lui evanghelistic pe coasta californiană a Americii într-un cort.

Simplitatea îmbinată cu perenitatea educației creștine pe care le-a dat-o (împreună cu Ruth, soția) celor trei fete Ann, Gigi (cum o alintau pe Virginia) și Ruth respectiv celor doi băieți Franklin și Nelson.

Simplitatea și genuinitatea relației maritale cu Ruth a acestei vedete evanghelistice mondiale.

Simplitatea perspectivei antropologice care se degajă din mesajele lui.

Simplitatea copleșitoare a mesajului evanghelistico-biblic ce transpare de departe, unul neinspirat de sau din manuale de manipulare, ci din realția ardentă prin rugăciune cu Divinitatea respectiv din studierea și meditarea asupra Scripturii.

Simplitatea l-a caracterizat și cînd a predicat la cei peste 1,100,000 de coreeni adunați la Seoul dar și cînd s-a aplecat pe marginea uni pîrîu să le explice Biblia la o mînă de bieți africani.

Simplitatea l-a urmărit și în casele regale sau oficiile prezidențiale precum și în orfelinatele sau bazele militare vizitate.

Simplitatea a fost cuvîntul de ordine cînd a fost pe creasta popularității a peste 225 de milioane de oameni, la fel ca la bătrînețe. Și încă una hiperlongevivă.

Simplitatea îl marca și cînd predica în bisericile infinit de nespațioase pentru cît puhoi de români au venit să-l asculte la Cluj, Oradea, Arad,Timișoara, Sibiu sau București (prin asta securisto-comuniștii ceaușiști au devenit celebrii)  ca și atunci cînd predica pe cel mai mare stadion al acelor vremuri din Europa de Est. Aici e vorba de Nepstadion din Budapesta.

Simplitatea a fost cea care a caracterizat și înmormîntarea lui. În cort a debutat, din cort l-au dus la groapă. Simplitate se numește de acum și celebrul  sicriu de lemn confecționat manual cu mult timp înainte; simplitate e și lipsa mării de coroane sau buchete de flori sortite veștejirii din jurul copîrșeului; de simplitate vorbim și cînd ne referim la serviciului propriu-zis de înhumare (de la vorbitori- cei cinci copii, la cîntăreți-quartetul de cîntărețe, Michael W. Smith și Gaither Band); simplitatea a continuat și în scurtele alocuțiuni ale unui creștin din Orientul Apropiat respectiv a sud-coreanului; pentru ca simplitatea să se revadă șa sfîrșit prin rugăciunea prelatului catolic de etnie afro-americană. Ca să  nu mai zic de simplitatea fermecătoare a cimpoierului îmbrăcat în straie irlandezo-scoțiene.

Parcă, asemenea unui mare preot levit, Grahamavea scris pe fruntea-i olimpiană SIMPLITATE.

Măreția tuturor celor glorioși stă în simplitate!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s