Caporalul nemuritor și rece

Și eu care credeam că doar după debutul facultății am intrat în „vizorul ochiului” și „pîlnia timpanului” celor cu gulerele albe dar cu straie kaghebisto-securiste, iată că m-am înșelat!

Am făcut armata la „teriști”, nu în sensul că eram pe Terra :), ci în sensul că pînă în 1989 inclusiv, cine intra la o facultate efectua stagiul militar cu termen redus. De aici și TR!

Nu știu exact în ce an o fi debutat acest sistem „privilegiat” de reducere a stagiul militar pentru cei cu pregătire superioară, dar știu exact că au fost două „subtipuri” de „teriști”.

„Teriștii” mai vechi făceau armata după terminarea facultății. Armata dura doar șase luni. Erau priviți cu respect de către recruții pe termen normal. Chiar și cadrele miltare aveau o oarecare admirație pentru această categorie. Erau numiți „domnul doctor”, „domn profesor” sau „domnu inginer”. La terminare aveau grade militare de ofițeri.

Cei mai noi, o făceau înaintea facultății. Aceștia din urmă erau mai pedepsiți (sic!) de cît primii. Erau tratați aproape ca pifanii. Se urla la ei, erau scrofăliți. Ba chiar și batjocoriți de unii pe alocuri din cauza invidiei. La terminarea celor 9 (nouă !!) luni de stagiu militar primeau gradul de sergent, urmînd ca după terminarea facultății de 4, 5 sau 6 ani să fie avansați la gradul de sublocotenent. După intrarea „în producție” (ce termen comunist infect!), periodic erau scoși din „cîmpul muncii” (de parcă ar fi fost niște sclavi pe plantații 😦 ), pentru așa-zisa „concentrare”, ocazie cu care erau avansați în grad. Astfel ca la ieșirea la pensie acești „intelectuali” puteau avea grad (în rezervă, ce-i drept) de ofițer superior.

Istoria mea în materie de „cadru militar” a fost deosebită. La terminarea termenului „redus” am avut doar gradul de „fruntaș”. După o scurtă concentrare prin anii  ’80 am fost „avansat” la cel de „căprar”. Și așa am rămas pînă „la adînci bătrînețe” :), adică pînă azi!

Astfel se face am ajuns să fiu un „Caporal nemuritor și rece!”

Adică înghețat!

Asta că tot (re)vine iarna pe final de Martie… 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.