Ce ascund un Colegiu (al medicilor) și o Casă (de Asigurări de Sănătate) sub un preș (al escamotării)?

Uneori poveștile pentru și cu adulți sunt adevărate.

Adevărate și triste.

Triste pentru că end-ul nu e cum s-ar cuveni. Adică ca adevărul și dreptatea să triumfe.

Căci în triumful adevărului și dreptății (con)stă happy-end-ul, nu-i așa ??!

Rezumatul unei povești adevărate, petrecută aievea într-o urbe nu lipsită de valoare (edilitară, culturală, medicală, artistică, economică, ș.a.) se pare că s-a încheiat de curînd. Dacă nu s-ar fi întîmplat, nu v-aș fi povestit.

O pacientă cu probleme mixte (somato-psihice) are nefericirea să fie lipsită de discernămînt și putere de decizie. Practic e dependentă emoțional și volițional de cel care o manipulează. Manipulează nu doar pacienta, dar și Medicul ei de Familie. Pînă și notarul public nu scapă de omisiunile deliberat construite de cel ce administrează o mare parte din bunurile materiale ale pacientei.

„Administratorul” cazului face regulile jocului. El merge la Medicul de Familie pentru prescrierea medicației lunare, dar fără pacientă. Atenție! Și Medicul de familie, în virtutea inerției, lună de lună prescrie „orbește” rețeta devenită clasică, de atîta vechime. Nu tu actualizarea stării de boală a pacientei, nu tu „updatarea” tratamentului, nu tu trimitere la specialist (neuro-psihiatru, datorită instalării afaziei mixte), nu tu nimic din toate aceste normale cerințe.

Medicul de familie este (presupus) constrîns de „administratorul” pacientei să îi dea fișa (dar fără să fie îndrituit legal) și să mute pacienta la alt medic. Asta deoarece, cineva din cercul familial al pacientei realizează ilegalitățile comise de „administrator”. Medicul de Familie nu vrea să își complice situația, și așa ingrată pînă la acel moment.

Cineva din anturajul pacientei face apel la arbitrajul Colegiului Medicilor (mai exact Departamentul Disciplinar prin persoana juritului) și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate vis-a-vis de conduita nedeontologică a Medicului de Familie primar. Plîngerea adresată celor două foruri medicale e concisă și simplă: Medicul de Familie eliberează rețete fără a consulta pacientul; Medicul de Familie nu eliberează bon fiscal pentru banii încasați pentru diverse servicii; Medicul de Familie e discreționar în raportarea la diverși membrii ai familiei pacientei; Medicul de Familie nu eliberează copie dup Fișa Medicală a pacientei, după ce aceasta e transferată de „administratorul” ilegal la alt Medic de Familie; înafara „administratorului”, nici un alt membru de familie (copii în speță) nu știe exact care e noul medic curant al pacientei; și asta datorită refuzului ostentativ al primului Medic de Familei de a informa cine e noul terapeut.

Față de toate aceste sesizări, Colegiul Medicilor  respectiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate dacă nu le tratează cu indiferență, atunci cel puțin apelează la explicații generalizatoare, lozincarde. Nici vorbă de specificitate în luarea de măsuri disciplinare împotriva Medicului de Familie vinovat de malpraxis.

Și uite așa se ascund sub preșul celor două instituții menționate în titlu reclamații după reclamații.

Căci niciodată nu au fost mai valabile două dintre celebrele ziceri din popor:

„O mînă spală pe cealaltă”.

Sau mai rușinos…

„Corb la corb nu-și scoate ochii”. 😦

 

P.S.

Nu e de mirare că respectivul Colegiu a făcut urechea (disciplinară) melcată și la alte cazuri de malpraxis mult mai grave… 😦

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s