Posibile, probabile și plauzibile apariții theophanice

Cînd o informație, știre, vorbă, circulă despre cineva sau ceva și avem o oarecare nedumerire privitor la veridicitatea ei, e benefic să o filtrăm printr-o triplă prismă: cea a posibilității, a probabilității respectiv a plauzibilității.

În lumea creștină se acceptă, chiar dacă nu în totalitate, că Isus Christos și-a făcut sporadic apariția încă de pe vremea patriarhilor vechi testamentali. Ele, aparițiile pre-încarnare a lui Christos, au fost etichetate drept theophanii pre-încarnare. Se crede de către unii, și eu sunt unul dintre, că expresia „Îngerul Domnului” din Vechiul Testament se referă la Domnul Christos. De exemplu atunci cînd Îngerul Domnului s-a arătat lui Avraam, de fapt a fost vorba de Domnul Isus.Ce o fi simțit El ca Unul ce avea să se întrupeze  asemenea nouă, e o cu totul altă poveste, acum în preajma Crăciunului.

După Înălțarea Lui la Tatăl se pune întrebarea: s-a mai arătat Isus Christos cuiva? Dacă da, sub ce formă? Cui? În ce împrejurări? Cu ce scop? În accepțiunea că răspunsul este afirmativ, pot fi numite aceste apariții theophanii post-înălțare?

Părerea mea este că, da! E posibil, e probabil și e plauzibil ca și după ascensiunea Lui la Tatăl , Isus să se (mai) fi arătat.

Motivle acestei supoziții? Ar fi cîteva , din care am ales una: repetarea aceleiași expresii „Îngerul Domnului”.

Cui?

Să luăm doar un singur exemplu. Cazul Corneliu din cartea Faptele Apostolilor.

Ca exponent al Neamurilor, avînd un statut social distinct (centurion roman), o aplecare spiritual-religioasă aparte (om rugativ și extrem de generos), unul despre care nu știm să fi avut parte de o educație în Legea lui Moise, Corneliu e o verigă foarte importantă (alături de Saul și alți cîțiva) în lanțul convertirilor descris de doctorul Luca. Mobilizarea atîtor forțe umane și divine e un argument pro.

În fine, ca să scurtăm povestea, lui Corneliu i se arată într-o viziune „un înger a lui Dumnezeu”. Ce-i spune îngerul, ce-i răspunde sutașul,  mi se pare important să descifrăm. Cine este acest „înger a lui Dumnezeu”? Cum i se adresează și cum răspunde în mod practic Corneliu? Sunt doar cîteva întrebări a căror răspunsuri ne ajută să concluzionăm că Isus Christos cel înviat și înălțat a fost cel ce a dialogat cu Corneliu.

Faptul că doctorul Luca ne relatează și în alte locuri din cartea Faptele Apostolilor despre apariția acestui înger, e un argument suplimentar la ipoteza noastră de lucru.

Așadar e posibil, probabil și plauzibil ca să fi fost teofanii post-ascensionale, nu doar pre-încarnale…

2 gânduri despre „Posibile, probabile și plauzibile apariții theophanice

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.