Da, m-am hotărît: votez răul!

Pornind de la o afirmație mesianică exclusivistă conform căreia „Nimeni nu este bun, decât Unul singur: Dumnezeu”, am concluzionat că una din condițiile tragice ale ființei umane este de-a alege răul (uman) în diversele lui grade: rău, mai rău și cel mai rău.

Dacă rațional trebuie/pot să aleg, atunci ce-mi spune logica elementară? Răspunsul e de  prisos… 😦

Acum că s-a declanșat campania pentru euro-parlamentare, una în care grobianismul (din nefericire) va fi nota dominantă la care va apela o anume extremă a eșichierului politic (PSD, ALDE și alte două-trei partidulețe) trebuie să ne hotărîm: votăm sau nu votăm? Dramatismul vieții românești a ajuns să pună problema votului în termeni existențiali.

Propaganda mediatică (prin două televiziuni anume, dar și pe alte căi), una susținută vîrtos de cei de la putere, încearcă din nou simțul discernămîntului la români. Spun încearcă, pentru că au mai făcut-o cu succes la alegerile parlamentare din Noiembrie 2016. Au făcut-o și le-a ieșit. Adică au reușit să stîrnească un sentiment de lehamite (vorba lui Paler) în rîndurile electoratului mioritic la o scară rar întîlnită. Rata participării la vot a fost, dacă nu mă înșală memoria, cea mai scăzută.

Tot mai multe voci diversioniste încearcă din nou metoda „lehamite”. În tirul pesedist au intrat toate, dar absolut toate partidele din actuala Opoziție.Noroi calomnios, noroi fake-news, noroi machiavelic (jumate adevăr-jumate minciună), noroi mediatic prin omisiune, iată doar o parte din arsenalul pesedisto-aldeist.

O paranteză tristă: unul sau două dintre partide „opoziționiste” le cam dau apă la moară pesedeilor și aldeilor. Păcat, mare păcat!

Dar revin la drama condiției noastre de-a vota răul în diversele lui grade. Scala răului politic pe care eu mi-am conceput-o o păstrez pentru mine. Nu contest ca ea, grila răului, să fie una greșită, dincolo de subiectivismul inevitabil. Dar asta e!

Rațional, am încercat să-mi imaginez un tabel ( că tot e la modă metoda la una dintre televiziuni gen Realitatea) avînd pe ordonată partidele politice, iar pe abscisă gradele răului: rău, mai rău și cel mai rău. Nu se poate ca cineva de bună-credință, în depline facultăți mintale să nu ajungă la o concluzie izbitor de tristă: PSD-ALDE , de departe e întruchiparea paroxistică a răului parlamentar, guvernamental și constituțional ( prin deciziile aberante ale Curții Constituționale și ale nou înființatei Secții de Investigație a Magistraților). E de domeniul evidenței! E strigător la cer! E revoltător!

Ce este răul? E o întrebare gen Pilat: Ce este adevărul?

Nu e cazul să definin răul moral, răul economic, răul social și tot ce mai poate intra în această tipologie a răului. La români e de prisos să-l mai definești. Asta pentru că el e viu, e mai prezent ca oricînd.

Ce se întîmplă dacă nu mergem la vot? Iată o întrebare izbitor de inutilă. Dacă nu o facem, tot ce se va întîmpla după alegeri (demonstrații peste demonstrații, proteste ale tutror categoriilor profesionale, apeluri la toate forurile Parlamentului Uniunii Europene, boicotări ale marilor branduri care-și fac reclame la televiziunile mocirloase și toate celelalte forme de nemulțumire) vor fi o banală „apă de ploaie”. Ba chiar mai mult, va fi ipocrizie… 😦

Prin urmare închei cu ce am început:

Da, m-am hotărît: Votez răul!

Votez răul cel mai mic!

La acest moment sunt gata să votez Alianța USR-PLUS!

P.S.

Pentru interesați, oricînd și cu drag îmi ofer lista de motive pentru această alegere inevitabilă… 😦

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.