Oare a cîtea controversă biblică … aparentă?

Cum ar fi să inducem ideea că în Biblie există contradicții antagoniste (vorba marxist-leniniștilor!)  🙂 ? Măcar că în realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa!

Să luăm un exemplu ca cel de mai jos din cartea Faptelor Apostolilor.  Fapte 20:23 redă cuvintele lui Pavel astfel:„Numai Duhul Sfânt mă înştiinţează din cetate în cetate că mă aşteaptă lanţuri şi necazuri.” Doctorul Luca în Fapte 21:4 ne relatează despre credincioșii din Tir următoarele: „Ucenicii, prin Duhul, ziceau lui Pavel să nu se suie la Ierusalim”. (boldurile fontice ne aparțin)

Pentru început să punem în ecuație două tabele cu texte doar din Fapte care, APARENT contratează antagoniuc (sic!), texte ce ne redau un Pavel plin de Duhul Sfînt, călăuzit de Sfîntul Spirit, determinat să nu se abată de la „premiul chemării cerești” (pe deoparte) și ucenicii credincioși din diverse cetăți (pe de altă parte)  care și ei erau inspirați de Duhul Sfînt. Ba mai mult erau animați (emoțional) de cele mai bune gînduri pentru marele apostol. Ar fi interesant ca fiecare să descoperim care sunt acele texte aparent contrastante.

În orice caz, după o atentă parcurgere a lor, nu se poate să nu ne întrebăm ceva de genul:

Există realmente contradicții insolvabile în Biblie? Se poate  ca Duhul Sfînt ( în cazul nostru fiind vorba de Pavel respectiv de ucenicii din Tir) să-i inspire pe cei ce au pecetea Lui în mod contradictoriu? Sau altfel formulat, una să le spună unora și cu totul altceva altora!?! Este vre-o diferență (nu doar de nuanță, ba chiar de substanță) între expresiile „Numai Duhul…” respectiv „prin Duhul…”?!? Dacă admitem un răspuns afirmativ, în ce constă diferența? În ultimă instanță, în fața unei astfel de aparente contradicții, a cui afirmație/decizie trebuie să primeze: a individului (Pavel) sau a grupului (de ucenici)? Avînd în vedere că nu e vorba de o decizie prohibită expres de Biblie (sau altfel spus nu avem de a face cu un păcat), cum alegem între vocea conștiinței personale și sfatul Bisericii, ca expresie călăuzitoare ( de multe ori) a comunității spirituale a lui Christos?

Deci cum rămînem cu controversa de mai-sus?

Vorba cuiva care s-a dus: „Întreabă un prieten…” „Așteptăm provincia.” 🙂

P.S.

După exprimarea (prin comentarii) a cel puțin trei opinii, promitem să ne-o exprimăm și pe a noastră. Ca să nu zic a mea! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s