Natan, profetul supra specializat?!?

„Pe aceleași vremuri” ( o vorba a fratelui Vasile Porumb de la Irisul anilor ’80-’90) , cînd băteam drumul Clinicilor (clujenii, dar nu numai, știu despre ce amintesc) pentru a lua parte la cursurile de Fizio ale controversatului academician, prof. dr. doc. Ioan Baciu avea o vorbă filozofică, să-i spun așa:

„Supra specialistul e cel ce știe din ce în ce mai mult, despre din ce în ce mai puțin, pînă acolo încît ajunge să știe totul despre nimic!” 🙂 😦

Teleportînd acest aforism în vremurile antice, mai exact pe vremea marelui rege evreu David, mai că am putea afirma că proorocul Natan s-a spura specializat pe o anume falie a rolului profetic.

O paranteză: David, cel cu inima după inima lui Dumnezeu, o sintagmă greu de digerat cu o minte neîndumnezeită, a avut două mai colapsuri. Două din trei, dacă e să ne referim la pofta ochilor, pofta firii pămîntești și lăudăroșia vieții- vorba asinopticului evanghelist și epistolar Ioan. Mai exact David a clacat „înșeptit” (dacă e să admitem cascada de călcări de lege-șapte la număr) în escapada cu Bathșeba respectiv cînd a insistat nesăbuit cu numărătoarea oștenilor. Interesant sau nu, numitorul comun la transpunerea în scenă a celor două cumplit de trist evenimente (prin implicațiile imediate și la distanță) a fost nimeni altul decît nepotul lui David, și anume Ioab.

Tot la capitolul interesant ne apare specializarea a doi profeți din timpul lui David: Gad profilat pe mustrarea pentru „lăudăroșia” lui David respectiv Natan pentru aventura lui David cu Bathșeba.

O întrebare neastîmpărat de curioasă ar putea fi: de ce nu l-a folosit Dumnezeu doar pe Natan (ca primul venit în procesul disciplinării împăratului) pentru ambele căderi ale lui David? Nu era mai simplu? Mai ales că Natan era expert în mantelarea metaforică a mesajului dur pe care Dumnezeu avea să i-l transmită împăratului …

Dar ca să întărim ideea supra specializării lui Natan în materie de consiliere/psihoterapeutică biblică regală, îl vedem intervenind la David prin nimeni alta decît Bathșeba atunci cînd scaunul domnesc a lui Solomon era gata-gata să fie zdruncinat de către fratele vitreg al ultimului, Adonia, fiul Haghitei.

Deci Natan, marele specialist în scosul cărbunelui cu mîna altuia, ne apare ca unul din eroii principali din viața lui David. Arta lui Natan de a nu comunica simplist, „scurt-pe-doi”, alternativă ce l-ar fi lipsit de farmec, o artă de a comunica nu doar în scop curativ, dar și în cel preventiv, e una care fascinează.

A ști CE, dar mai ales CUM să comunici, iată o supra specializare, un deziderat care în generația actuală este tot mai puțin rîvnit…

Păcat! 😦

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s