Sorina, între sentimentalismul fariseo-ipocrit și realitatea de jure

În cadrul științelor comportamentale aflăm (și despre) o clasificare a conduitei umane. Succint, într-o așa-zisă plain language,sunt două mari tipuri de comportament: cel preponderent emoțional (caracteristică normală a vîrstei juvenil-adolescentine) respectiv cel preponderent rațional (dezirabil vîrstei adultului matur).

Nefericirea face ca realitatea cotidiană și contemporană  din spațiul mioritic să nu fie una echilibrată, atunci cînd vine vorba de ascuțirea discernămîntului. De aceasta profită cu nesaț vre-o două, dacă nu chiar trei televiziuni, după cunoștința mea modestă. Nu mai pun la socoteală presa scrisă.

Cazul Sorinei , fetița al cărei nume încă nu îl știm, a făcut nu doar deliciul televiziunilor mocirlos-tenebroase (prin manipulare oribil-grobiană), dar și turul unor editoriale.

Excepția de care am cunoștință, e articolul lui Andrei Cornea din Revista 22, articol față de care (vorba conaționalilor noștri) zic și eu: Le a kalapot!  Nu m-a înfluențat (în cele de mai jos) dar m-a impresionat prin logica argumentului. Asta în ciuda unor diferențe de perspective care există între subsemnatul și editorialistul săptămînalului mai sus-menționat.

Să revenim la sceneta tragică a Sorinei, una integrată într-o regie mai amplă. Scena acestei melodrame (am putea spune) e umplută de: familia Șărămăț din Roșia Montană, jud Mehedinți, cea care mai mult de opt ani a avut prin doamna Șărămăț rolul asistentului maternal; familia adoptatoare Sărăcin (Gabriel și Ramona), o famile pur românească (că dacă era pur americană scenariul, bănuim, era apocaliptic!!), familie care prin modul în care s-au raportat la situație face notă total diferită față de cea mehedințeană; concitadinii familiei Șărămăț, de departe manipulabili și ipocriți; organele statului român prin judecător, procuror, „mascați” și mai nou Procurorul General al României; unele televiziuni ignobile pe care nu le numesc deoarece se cunosc singure, televiziuni pentru care membrii familiei românești din SUA nu au nume (vezi grobianul apelativ al unui terchea-berchea de reporter care-l numea pe ing. Sărăcin „AMERICANUL”- huo!!!); unii invitați din diverse platouri de televiziune, fie pro, fie contra bunului-simț; și în fine (deși lista „actorilor” nu e completă), chibiții din tribune…

Să avem rezon, nu e realist să psihanalizăm toți actorii acestui trist episod din marea operă tragică a societății românești.

De aceea vom hașura cîteva trăsături caracterologice și comportamentale ale celor două familii ROMÂNEȘTI (atenție!) respectiv ale unor televiziuni greu calificabile prin imoralitate, lipsa de echidistanță și respect pentru Lege și demnitatea persoanei umane.

Să le luăm pe rînd și „în ordinea morții” (scuzați jargonul-am vrut să spun în ordinea cronologică).

Familia din Mehedinți are în sînul ei atît membrii natural-biologici, cît și adoptați. Am înțeles că unul dintre copii (Andreea, dacă nu mă înșel) e înfiat. Pe Sorina, de două ori (după ce le-a fost oferită șansa) au refuzat-o. Ceea ce clamează mai nou, cum că ar fi dorit s-o înfieze pe Sorina, nu pare să corespundă realității.

Iată cîteva interogații pe marginea acestei familii: De ce au trimis-o pe fica lor mai mare drept „avocat” la o televiziune ce nu merită a fi amintită nominal (datorită lipsei crase de deontologie profesională)? Asistenta socială (d-na Șărămăț) nu s-a putut (re)prezenta fără delegați? De ce i-a instigat la proteste ( că e clar că n-au fost spontane, izvorîte din compasiune pentru Sorina) pe vecnici, prieteni și nu numai?!? Cu ce drept legal au mai (de)ținut-o pe Sorină în ultimele aprox 2 luni, cîtă vreme contractul de întreținere a Sorinei a fost desfăcut?!? Cu ce „drept”  aruncă blam, bîrfe și multe alte mizerii asupra familiei adoptatoare (Sărăcin)? De ce doar „pe ultima sută de metri” (ca să folosim un jargon sportiv), și-a manifestat „interesul” pentru Sorina? Dar apropos de interes: ce interes pentru copil e acela că fetița a trebuit internată în spital pentru boli parazitare respectiv infecțioase?!? E cumva vorba de un interes pecuniar mascat pe care românul de rînd îl prinde mai greu? Vădită fiind diferența culturală față de „americani” (că nu e moral să o amintim și pe cea materială), nu cumva avem de a face cu un complex…?

Cît privește familia adoptatoare, familia/soții Sărăcin nu ne putem reține  să nu întrebăm…

Interesul afișat pentru Sorina (timp, energie, bani pierduți pe multe căi, inclusiv prin nemuncă în SUA pe durata șederii în România ș.m.a.), este unul genuin sau ipocrit? Dacă prima alternativă stă în picioare (și eu sunt de părere că așa stau lucrurile, dată fiind naturalețea, seninătatea, determinarea fermă ș.m.a. trăsături comportamentale) cum e răsplătit atașamentul lor față de o fetiță „de culoare”? Dacă nu erau (primordial) români ci americani, oare cum ar fi arătat scenariul de azi? „Legalmente” unde, cînd și mai ales cu ce au greșit de li se pun atîtea bariere în față? Dacă, presupunînd prin absurd, familia Sărăcin ar renunța acum, în faza actuală (cu o sentință judecătorească în mînă), să o ia cu ei în America pe Sorina (după atîtea șicane cîte li s-au făcut) ar fi sau nu îndreptățiți, sau le-ar sări în cap o Românie Mare și Proletară ?

Și ca să închidem „triunghiul” actorilor menționați mai sus, revenim la televiziunile mocirlos-ipocrite, lipsite de cel mai elementar simț deontologic…

De ce domnul Sărăcin e numit „Americanul”? Nu are primordial o altă rădăcină genealogică, nu are alt sînge și limbă decît cea românească? Să fie „Americanul” continuarea unei linii/etichetări naționalist-proletcultiste adoptate față de românii din Diasporă, cea cu care ne-am obișnuit din nefericire și la ultimele alegeri europarlamentare? Cît „securistoid” ascund aceste televiziuni? De ce repetă aceste televiziuni pînă la supralicitare și depreciere imaginile cu Sorina zbătîndu-se în mîinile procuroarei? De ce nu au avut elementarul bun simț unii dintre reporteri de a nu interveni (nepermis de des și neprincipial) atunci cînd soții Sărăcin vroiau să își exprime unele dintre opinii?…

Atît de mult s-a putea întoarce pe față-și-pe-dos acest trio din cazul Sorinei, că mai s-ar preta la un roman-foileton…

Cert e că Sorina suferă!

Pînă cînd și în ce grad?!?

Nu știm… Sperăm cît mai puțin și la o scară cît mai redusă!

Pînă atunci, Sorina sărmana, se zbate între sentimentalismul fariseo-ipocrit și starea de jure „nemuritoare și rece”… 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.