„Cine s-a atins de Mine?”- o întrebare-sabie cu trei tăișuri

Contextul- lucrarea publică (mai exact, implicarea în social) a lui Christos Domnul.

Pretextul- provocarea (de-a interveni) adresată de Iair lui Isus pe marginea fazei terminale în care a ajuns fiica lui adolescentă.

Scenariul & Decorul- Vindecătorul Isus îmbulzit de mulțime în drum spre reședința lui Iair.

Intermezzo- cu un factor „perturbant”: intervenția tiptilă, neanunțată dar marcată din plin de credință, a infricoșatei femei cu metroragie cronică,

Întrebare culminantă- „Cine s-a atins de Mine?”

Premisa- dacă Isus e Christosul lui Dumnezeu, Domnul domnilor, Creatorul, Omnipotentul și mai ales Omniscientul… atunci ne întrebăm:

De ce a pus Mîntuitorul o astfel de întrebare? Și cui anume îi era adresată ea? Dacă doar femeii, ce reacție vroia Isus să stîrnească în ea? Dacă consolidarea credinței era scopul întrebării, în ce măsură a fost el atins? Dar oare doar pentru femeie a lansat Isus acea aparent ilogică (după părerea ucenicilor) interogație? De ce și ucenicii aveau nevoie de întărirea credinței lor, în contextul în care nu demult le tremurau iiele de fricoși ce erau cînd cu furtuna pe mare? Să fi avut femeia o credință mai mare ca cea a discipolilor lui Isus? Dar cel mai interesant de observat e, care o fi fost atitudinea lui Iair cînd s-a văzut „neglijat”, „ignorat” de Isus prin focalizarea atenției Lui pe femeie? S-a temut cumva Iair că Isus nu mai are timp, energie, afecțiune pentru durerea lui, el care era un lider al sinagogii? În ce măsură frica îi punea în pericol credința lui inițială, mai ales că îi sosise vestea că fiica lui deja murise?

Și interogațiile pot curge lin mai departe…

Epilog cu tîlc- dacă „Cine s-a atins de Mine?” e o sabie cu trei tăișuri, atunci ea (întrebarea-sabie) trebuia să despartă frica (din femeie, din Iair și din ucenici) de credință!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.