ANEXA 14- Despre „VULTUR”-ul coadă-de-topor, dar nu numai…

Azi , mîine va trece și pandemia asta, și va deveni istorie. Păcat că uneori memoria noastră e prea scurtă și vom uita de COVID-19 așa cum SIDA, EBOLA și alte năpaste/blesteme au devenit banalitate.

Ce vom fi învățat din aceste ultime luni? Fiecare după „Cum vă place!”-ca să citez un titlu („șechsperian”-sic!) celebru.

Dar să trecem de la „Bardul de Avon” la ciobanul de Caransebeș. Mai exact la fratele Nicolae Rădoi cu a lui „O Cetate de necucerit”. Categoric, fără să-l fi avut pe fratele Lae în vedere, cărturarul Nicolae Iorga avea să „aforizeze” astfel: „Când un om ţi se pare aspru, gândeşte-te totdeauna că o cetate întărită nu e şi o cetate duşmană.”-aforism celebru de Nicolae Iorga din Cugetări.

Nicolae Rădoi pare un om aspru, extrem de conservator. Pare, deși s-ar putea să nu fie chiar așa. Dar cert e că pînă la momentul actual Nicolae Rădoi, chiar dacă e întărit în convingerile lui, nu e și un om dușmănos. Asta ca să-l parafrazez pe Iorga.

Fratele Rădoi redă mai la vale o copie a NOTEI INFORMATIVE din categoria STRICT SECRET (vai ce pompos sună!), o copie a ”VULTUR”-ului nu doar pleșuv la caracter dar și la capitolul obiectivitate-acuratețe. „VULTUR SABIN”- numele conspirativ a lui OPREA ROMULUS („Dumnezeu să-l ierte!”- dacă mai trăiește)- s-a pretat la o detractare de ultimă speță. Asta ca să respecte regula după care funcționează oricine își vinde frații.

„VULTUR”-ul, fără nici o remușcare ia apărarea unor cadre ale Miliției, Partidului și Securității României comuniste. Ce ieftină pledoarie! În contrapondere „VULTUR”-ul îi pictează în culorile cele mai „antidemocratice și antiștiințifice” (ce paradigmă de doi bani!) pe cei ce se aflau de partea Adevărului, în frunte cu „nebunul pentru Christos”, „buldozerul evanghelistic”, împătimitul pentru Dumnezeu, nimeni altul decît LIVIU OLAH!

„VULTUR”-ul face greșala impardonabilă de a-l asocia pe  IOSIF ȚON la carul trezirii spirituale din România comunistă, la carul condus exemplar de LIVIU OLAH. Această alăturare  e doar neștiutori ! IOSIF ȚON e hăăăt departe (caracterologic și comportamental privit) de martirul pentru Christos, LIVIU OLAH.

Din categoria „Umor negru” trebuie amintită percepția lui PÎRNECEA (împuternicitul de la Inspectoratul pentru Culte al județului Caraș-Severin), chestia aia cu „antidemocratic și antiștiințific”!

În rest, lectură atentă vă dorim!

 

ANEXA 14

SECURITATEA DESPRE LIVIU OLAH

23029/00116/22.09.1977.

STRICT SECRET Sursa: ” VULTUR SABIN”

Primit: mr. Gavra Vasile

NOTĂ INFOMATIVĂ

COPIE. Sursa informează că în ziua de 14 sept. 1977 a venit la dânsul un prieten de al său din orașul Caransebeș pe nume OPREA ROMULUS din str. 17 Nov. Nr. 38, care i-a spus următoarele:

În sânul bisericii baptiste din Caransebeș a izbucnit un scandal pe considerentul că o parte din membrii comit. Bisericii în frunte cu NEGREI ACHIM, MUGINA NELU, MIHUT MARTIN, FRANT PETRU, CURUTIU TEODOR, OLARIU NICOLAE, dirijorul corului TELEAGĂ IOAN, ALBAI RADOI, MIHUT MIHAI, SCHIOPU DUMITRU, au avut o atitudine dușmănoașă creând o stare de agitație nesănătoasă cu scopul de a discredita organele locale ale puterii de stat prin nerespectarea dispozițiunilor, amenințarea cu intervenții la diferite organizații religioase de peste hotare, precum și la intervenția postului radio dușmănos ”Europa Liberă”.

                                                            -pag.390-
Cum s-a manifestat această atitudine:

În localitatea Oradea există un fost păstor baptist pe nume OLAH LIVIU căruia datorită manifestărilor sale dușmănoase, antisociale i s-a ridicat dreptul de a mai fi păstor și de a ține diverse predici. Acest element indezirabil a fost atenționat în nenumărate rânduri de organele de resort de partid și de stat, dar acesta a rămas consecvent atitudinii lui dușmănoase jignind prin atitudinea și vorbele sale pe tov. Prim secretar BLAJOVICI PETRU.

Pe acest element dușmănos OLAH LIVIU, s-au găsit cei de mai sus să-l invite la Caransebeș pentru a predica de la amvonul acestei Biserici, cu toată opoziția celorlalți membri ai Bisericii baptiste care la rândul lor au fost amenințați în diferite feluri, cum a fost chiar OPREA ROMULUS care a fost făcut trădător și vândut organelor de stat.

La participarea la predica lui OLAH LIVIU i-a asistat și L PÎRNECEA Insp.Cultelor ptr. Jud. Caraș-Severin care ulterior i-a atras atenția într-un număr de 45 puncte amintite doar 5 au avut o tangență cu Biblia, iar restul au avut un caracter antidemocratic și antiștiințific, dar acesta la rândul lui a fost insultat spunîndu-i-se că dânsul ca necredincios nu cunoaște perceptele biblice.

Numiții de mai sus, din Caransebeș, nu s-au dat înlături ca să-l jignească chiar și pe Col. MATU, Cdtul garnizoanei M.I. din Caransebeș, afirmând că dacă le face greutăți și șicane cu practicarea cultului lor, își va auzi numele difuzat la postul de radio ”Europa Liberă”. Cuvinte asemănătoare le-au adresat și Mr. CIMPEANU IOAN din Miliția Caransebeș.

Conducerea regională a Comunității Baptiste a încercat ca să ia unele măsuri împotriva recalcitranților trimițând la Caransebeș pe președ. Comunității BĂLEANU GHEORGHE, vicepreședintele TURCU, păstor în Lugoj și pe secretarul comunității TRIF dar nici aceștia nu au putut rezolva nimic, fiind la rândul lor amenințați și insultați

f.53 vs.

La fel a fost insultat și ŢEPERDEL, insp. Cultelor, jud. Timiș.

Dar nu numai de această agitație nesănătoasă se fac vinovați cei de mai sus ci și de abateri de la legalitate, așa cum a făcut OLARU NICOLAE care fiind plecat într-o călătorie în Cehoslovacia a adus de acolo un mare număr de BIBLII, date de organizațiile baptiste din acea țară și probabil primite din S.U.A. pt. a fi predate gratuit, dar pe care acesta le-a vândut cu prețul între 250-300 lei buc. Acum se află plecat din nou în Cehoslovacia și cine știe ce mai face și ce mai aduce.
                                                           -pag.391-
S-a mai menționat că numitul OLAH LIVIU are depuse actele pentru plecarea sa definitivă din țară în S.U.A. și că la fel ca și un alt element indezirabil, ȚON IOSIF, au mai trimis, se spune, corespondență la postul de radio ”E.L.” și că ambii și-au făcut studiile cu ajutorul organizațiilor baptiste americane la Universitatea Oxford din Anglia.

O situație similară cu cea din Caransebeș a fost și la Biserica Baptistă din Lugoj, când cu ocazia decesului unui baptist, TOŞITIU, a fost solicitat de o parte din membri de conducere ai Bisericii Baptiste Lugoj să ia cuvântul numitul OLAH LIVIU, care cu toată opoziția înverșunată a păstorului din Lugoj, TURCU, care i-a interzis să ia cuvântul, totuși OLAH LIVIU, la cererea unor membri influenți ca TEPES, MURARIU PETRU, JURCOVICI, etc. a luat cuvântul, iar ulterior păstorul TURCU a fost admonestat pentru că nu i-a permis lui OLAH LIVIU participarea sa.

Confidentul sursei, numitul OPREA ROMULUS din Caransebeș și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește activitatea și comportarea celor menționați mai sus, care fie în mod inconștient, fie deliberat caută să provoace prejudicii morale atât comunității baptiste cât și poporului nostru.Ss ”VULTUR SAVIN” (SABIN e corect-n.n.)

http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2007/12/08/fratele- olah-liviu-in-obiectivul-securitatii/

Este clar că scrisoarea este defăimătoare la adresa fratelui Olah și la adresa fratelui Nicolae Olaru. Trist este că dezinformarea este făcută de unul care s-a numit frate, dar în realitate era pionul Securității infiltrat printre frații Bisericii Baptiste din Caransebeș.

                                                        -va urma-

2 gânduri despre „ANEXA 14- Despre „VULTUR”-ul coadă-de-topor, dar nu numai…

  1. Am vrut să te salut.
    Si totodata sa mi exprim bucuria că mi am rezolvat cu parola necesară ptr. A interveni cu comentarii…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.