„Pleacă un Vasile, vine un Vasile…”

Prin Ardeal, la cel care se pricepe la multe (și nu la toate,căci la toate e o utopie) i se spune ezermester.

Pe la jumătatea decadei a opta a trecutului secol și mileniu, la o biserică din „buricul ” Ardealului, un frate întru Christos, urmaș (linguistic) al celor din Cîmpia Panonică, cu ocazia plecării unui Vasile de la amvonul mai sus-menționatei congregații și înscăunarea unui alt Vasile, prin „Pleacă un Vasile, vine un Vasile…” a încercat să estompeze din nostalgia și lacrimile celor care îl regretau pe primul Vasile.

Dar apropos de Vasile!

Oare cîți Vasile or fi existat în funcții de conducere în scurta istorie a baptiștilor mioritici? Dar mai interesant e de știut cîți dintre aceștia au jucat ”la două capete”? Cine citește să înțeleagă! (sic!).

Revenind la rocada „vasilească” trebuie mărturisit că nu puțini au căzut în plasa naivității. Sau mai corect spus, a celei de bună-credință. Asta pentru că primul Vasile avea o oarecare charismă homiletică, comparativ cu cel care urma să-i ia locul. Charisma homiletică a primului , dar nu numai (atenție!), i-a folosit la ascensiunea pe scara ierarhiei ecclesiale pînă suuuus, suus de tot!

Cel de-al doilea venea în schimb cu o oarecare aură de martir. Un fost avăcățel evanghelic l-a reprezentat pe „martirul” nostru în a scăpa de pîrnaie.

Ulterior, toate aceste permutări sub (pseudo)paravanul numit ipocrit „Voia Domnului”, aveau să se dovedească un mare fiasco.Căci amîndoi Vasile vîsleau în aceeași barcă a delatorilor securisto-comuniști, și pe deasupra și atei.

Asta se întîmplă cînd din sintagma „ni s-a părut nimerit Duhului Sfînt și nouă”, prima parte e exclusă creativ și definitiv…

Altfel spus, pleacă ai noștri, vin ai noștri… Vasile!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.