Despre vaccin, AO și Nole

Să încep cu începutul! (sic!)

Privitor la vaccinul anti-COVID, am următoarea perspectivă.

Nu sunt nici virusolog, nici epidemiolog și nici „infecționist” cu veleități în ale Bolilor Infecțioase. Dar asta nu mă împiedică să-mi exprim un punct de vedere (moral, medical și juridic) asupra controversatului subiect: vaccinarea obligatorie.

Ca delimitare netă : în Ianuarie 2021 m-am vaccinat cu ambele doze Pfizer. Lucram în domeniul medical și mi s-a impus.

Dar dacă ar fi s-o iau de la început, acum nu aș mai simți nimic în regiunea ființei mele care să mă convingă de eficiența vaccinului. Vorbesc strict despre mine.

Moralmente privit subiectul, eu merg pe principiul: „Ferice de cel ce nu se osîndește SINGUR (n.m.) în ce găsește de bine.” Altfel spus, conștiința fiecăruia trebuie respectată. Unii sunt mai preventivi, alții mai curajoși în „bătălia” cu virusul încoronat. A viola conștiința cuiva mi se pare un lucru abominabil! Dacă, Doamne-ferește!- cel care nu are libertatea de conștiință să se vaccineze și se îmbolnăvește cu forma gravă a bolii, respectivul trebuie să își asume riscurile ce decurg din refuzul de a se vaccina. Asta e partea morală…

Din perspectiva medicală vaccinarea anti-COVID obligatorie, nu se mai prea susține. Asta datprită variabilității rapide a antigenității virusului. Mai prozaic spus, virusul își schimbă cam des pălăria, dar năravul ba! Așa că vaccinul primit nu e procesat din virusul/varianta circulantă la momentul administrării, ci din varianta precedentă! Așa că nu putem vorbi de o specificitte 100% a vaccinului. Cum se poate explica faptul că unii care au fost vaccinați, au făcut după un timp boala? Fie ea și în forma ei ușoară. Așa stînd lucrurile, nu e mai înțelept să asistăm populația în cîștigarea unei imunități crescute pe cale naturală și mai puțin pe cale artificială (prin vaccin)? Excepție făcînd pacienții cu multiple comorbidități, cei a căror imunitate e profund debilitată. Ce ne facem cu situația în care chiar în cadrul lumii medicale nu există un consens, o unanimitate de 100% asupra OBLIGATIVITĂȚII (subliniez, OBLIGATIVITĂȚII) vaccinării. Mai ales că mai nou, cei de la Pfizer o dau întoarsă: infecția cu COVID va fi ca gripa! Și mai ceva: cum să explicăm omului de rînd că mulți, dacă nu chiar foarte mulți care sunt testați POZITIV pentru COVID, nu au nici un simptom. Dar absolut, nici unul!

Și în fine aspectul juridic. Vaccinarea face parte din categoria terapiei preventive, nicidecum curative. (sic!) Dacă pentru orice investigație medicală (mai puțin pentru unele cazuri care aparțin Medicinii Legale) se cere consimțămîntul persoanei ce urmează a fi testat, tratat și/sau vaccinat, consimțămînt fără de care cadrul medical nu are acoperire juridică, ce facem cu persoanele care nu își dau acordul? Nu este această forțare o ilegalitate vecină cu infracțiunea? Cum ar fi ca toți care au fost forțați să se vaccineze, dar nu și-au dat acordul, să acționeze în instanță instituțiile care le-au obligat?

După un așa extins prolog, să revenim la subiectul din titlu.

Nole alias Novak Djukovic are multe metehne. Într-una din postările anterioare aminteam despre una din ele. Dar am o întrebare… Una în limba română, pentru decidenții juridici și politici de la Antipozi. Poate că voi încerca și varianta în engleză, undeva mai încolo…

Dacă pandemia COVID a debutat în China, în Noiembrie 2019, în regiunea Wuham…

Dacă ea, pandemia s-a răspîndit rapid pe mapamond în Februarie, Martie 2020… Apropos: în Ianuarie 2020 Djukovic la învins pe Dominic Thiem, perioadă în care deja debutase pandemia. Hai să trecem cu vederea faptul că atunci australienii n-au pus atît de tranșant problema vaccinării. Erau la debutul crizei…

Dar în Februarie 2021 (și nu în Ianuarie, cum fusese ințial programat, dar s-a derogat datorită neastîmpăratului COVID) cum a fost? Știe cineva, cumva ca autoritățile din Țara Cangurului să-i fi barat drumul spre victorie (a noua la AO!) a lui Nole, ocazie cu care sîrbul l-a învins scurt și la subiect pe rusul Medvedev? Djukovic nu era vaccinat în 2021! Să fim bine înțeleși! Cum de l-au lăsat să-și joace finala?

Părerea mea!

Dacă la momentul debarcării în aeroport, pe pămîntul australian, Nole era rugat să facă un test rapid pentru depistarea unei eventuale infectări cu COVID, și dacă testul ar fi fost negativ, eu nu văd ce alt motiv i-ar fi putut bara drumul sîrbului spre o potențială, probabilă și/sau posibilă cîștigare a celui de-al zecelea titlu la AO.

Problema era însă alta!

Onestitatea îndoielnică a lui Nole & comp în completarea formularelor respectiv antedatarea testării pentru COVID.

Deci rămînem cum ne-am înțeles: Minime Moralem!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.