„Cîinii latră, ursul trece!”

Cîinii și urșii (dar nu numai) sunt de mai multe rase. După „Cum vă place!”.

În cele de mai jos doar cîinii mioritico-ciobănești (acuma că tot s-a făcut vîlvă dîmbovițeano-parlamentară în jurul lor) și ursul polar de Barnevernet își joacă rolurile.

Cîinii diasporei, de la Chicago, Londra, Madrid și de aiurea, alături de cei capitalisto-bucureșteni (și în curînd și cei clujeni), încearcă să hîșîie din bîrlogu-i burdușit cu bani și independență, ursul polar norvegian.

Primii glosează pe un registru foarte mixt și confuz: de la tutuirea ursului polar din bîrlogu-i insensibil gen „ce zici Barnevernet...” ( un fel de lălăit nocturn la Luna Plină, unul în română, nici măcar în engleză, ca și cum ar fi obligatoriu ca norvegianul să aibă darul tălmăcirii limbilor), la „nu vă somez d-le Președinte…, dar îmi place s-o spun” (parafrazarea ne aparține) nu e decît  un lat de stînă. Mai nou, în corul acesta au fost acceptate și vocile (afone spiritual) gen Napocanews! Ciudată, deliberată și contraproductivă totodată această acceptare, dată fiind sorgintea profund naționațist-securisto-ortodoxistă (ca să nu mai amintim de proslavismul/rusismul kaghebist) a celor de la fițuica virtuală de Cluj!

Din acest tărăboi mediatic cine va ieși pe interval ca victorios? E clar și limpede! E pur și simplu!  SERVICIILE!

Pe tot acest fond mediatic înfierbîntat, ursul polar cu blana-i legală de un alb imaculat, își face liniștit toaleta și siesta în fiordurile inamovibilității.

Așa se explică de ce „Cîinii latră, ursul trece!”

2 gânduri despre „„Cîinii latră, ursul trece!”

  1. „Pe bune”, dragă Viorel, chiar am impresia că suntem într-o ecranizare după Kafka. E o nebunie din care exact ceea ce ar fi mai necesar, lipseşte: raţiunea. Sunt de-a dreptul bulversat (ca să nu spun altfel) de felul în care reacţionează turma. E mai mult decât limpede că rolul păstorului (să nu mai zic de… Păstor) a fost confiscat de nişte oameni cărora le lipseşte exact raţiunea. Fără îndoială, empatizez (ah, ce termen rece şi tehnic) cu familia Bodnariu, dar e incredibil câtă prostie, demagogie şi retorică se învârte în jurul acestei tragedii… Sunt absolut lipsit de replică…

    1. Marinel dragă!
      În materie de înregimentare, secretarii de OB (prietenii știu de ce!), securiștii, propangandiștii să ia lecții de la cine știm noi! Nominalizarea lui ar fi de un pur prisos.
      Dar după atîția-mar de ani să reacționezi la automat (sau mai dulcișor, a-la-robot), mi se pare catastrofal. Păi frățiorii noștri ar trebui că urmeze gratuit niște ore de cultură civică, de derobotizare. Că vai, greu mai e discernămîntul ăsta…:(

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.