Farmec sau meșteșug?

Farmec, a fermeca (deși după părerea mea trebuia să fie a farmeca, conform rădăcinii cuvîntului), fermecător, toate acestea deci au o dublă semantică. Una pozitivă, de desfătare, de delectare și încîntare respectiv una negativă de vrăjire, de sucire a minții (îmbîrligare dacă vreți). De dragul subiectului, accentul în cele de mai jos va cădea doar pe prima variantă. Plin de farmec e ceva intrinsec, natural, ceva ce nu necesită o intervenție suplimentară. Atributul fermecător poate fi anexat unei persoane, unui lucru, unei vorbiri ș.a.m.d..

Meșteșug, a meșteșugi, meșteșugar, meșteșugit, prin comparație cu precedenta idee, reclamă un aport creativ, exterior lucrului/ideii primare pînă la a ajunge la forma finală. Astfel naturalețea este afectată de un artificiu.

Pornind de la cele două premise mai-sus enunțate să vedem în ce măsură și cu ce efecte vor influența ele comunicarea în spațiul ecclesial aspectul omoletic.

Comunicarea în scop evanghelistic si/sau edificator în perimetrul bisericesc poate avea la bază drept resursă fie spontaneitatea, naturalețea, fie artificii ticluite minuțios. Efectele în timp ale fiecăreia din cele două abordări adesea le trăim și vedem „pe propria piele”.

Core e un nume relativ rar întîlnit în Scripturi. Relativ  e un fel de a spune. Asta deoarece Genesa ne amintește de un Core ca fiu a lui Esau conceput cu Oholibama (cum ar suna dacă scoatem holi din ea?!? 🙂 ); de un Core drept nepot a lui Esau (prin Elifaz, fiul acestuia din urmă făcut cu Ada); de un Core rebel, urmaș a lui Levi de pe vremea lui Moise și Aron. Se pare că a mai fost un Core, unul prolific, a cărui urmași au fost mari cîntăreși și luptători atît la curtea lui David cît și la cea a lui Iosafat.

În ce măsură Psalmul 45 e opera unuia sau a mai multor copii ai lui Core e mai greu (dacă nu chiar imposibil) de precizat. Cert e că Psalmul 45 e produsul natural, lipsit de orice adaos artificial al laudei și închinării la adresa lui Dumnezeu, Împăratul. Acea plenitudine, acea spontaneitate  a laudei se vede de departe. Mai ales că inima e izvorul, su mai exact rezervorul! Inima acestor fii de Coratiți, ca centru al personalității, o putem compara cu un vulcan ce stă gata-gata să erupă în laude. „Cuvinte pline de farmec îmi clocotesc în inimă…” e emblema acestui Psalm 45.

La antipozii acestei raportări la divinitate se află iudaizatorii, infiltrații, perturbatorii de pe vremea lui Pavel. Nu doar că unii propovăduiau Evanghelia și pe Christos din motive obscure, malefice, egocentrate („duh de ceartă”, „din slavă deșartă”), dar o făceau și cu o oarecare incantație, vrăjeală. Scopul era simplu: (ră)sucirea minții celor lesne crezători.Dar mai era o categorie de evangheliști, propovăduitori: cea a persuasivilor, a meșteșugarilor în ale oratoriei, a acelora care se bazau pe elocința oratorică ca efort uman.

Față de această categorie, de nenumărate ori Pavel  a luat distanță și atitudine agresivă. El n-a (ră)sucit mintea nimănui cînd l-a proclamt pe Christos cel crucificat. El nu s-a bazat pe forța lui de persuasiune cînd  fost czul de convertiri la creștinism. Alții (în Galatia spre exemplu) umblau cu vrăjeli, cu farmece. El nu! El știa că în definitiv sarcina convingerii cădea pe umerii Duhului Sfînt.

Într-o vreme ca a noastră cînd market-ul evanghelistic, cînd publicitatea în evanghelizare, cînd accentul pe tehnica oratorică manipulativă și cel pe resursele financiare sunt tot mai stridente, se pune legitima întrebare: cît e meșteșugit, manipulativ și implicit artificial mesajul creștin respectiv cît e natural de fermecătoare, de clocotitoare și din inimă predicarea celor mai mulți?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.