Atipismul filei CORBU: un studiu longitudinal (1)

La „DUI, DUI”-ul nostru apare, ca o aparentă surpriză, fila cu numărul 16.

Cu ce anume ne poate surprinde o asemenea „fiţuică” la dosar?

La o primă privire (superficială), nimic atractiv, nimic zgomotos. O pagină seacă, nişte nume mai mult sau mai puţin cunoscute şi corect reproduse… şi cam atât!

La o a doua, sau la a noua privire însă (mult mai atentă), pagina cu pricina are multe, foarte multe să ne ofere. Atât de multe, că mai că s-ar putea să constituie baza unui Studiu Longitudinal.

Ca o paranteză doar, Studiul Longitudinal este o metodă de cecetare psiho-socială ce acoperă o perioadă de câteva decade. Prin el se urmăreşte găsirea de relaţii de cauzalitate între persoanele supuse atenţiei.

După clasica „bulină neagră” ( care de fapt e amprenta digitală a organului…securisto kaghebist), după numerotarea paginii (16), dintru început ne apare un personaj cvasi-necunoscut: CORBU.

Dar cine-i CORBU ?!? Enigma a fost parţial dezlegată în precedenta filă a foiletonului „DUI, DUI şi iar DUI”. CORBU-i orbu’ ! E orbul BARTHIMEU cel vindecat, vindecat cel puţin de naivitate! E pentru prima dată când apare acest nume conspirativ. De ce anume a fost ales tocmai acest nume ?!? Cine i-a inspirat pe „băieţi” să-l aleagă?!? S-or fi gândit oare ateii de securişti la CORBU lui Ilie Tişbitul ?!? Greu de răspuns… Cert este că de acum încolo, cu acest nume „simbolic” va apare povestitorul. Totuşi, ca să fim mai exacţi trebuie să anticipăm ceva: spre finalul serialului, CORBU va fi schimbat cu… Vom trăi şi vom vedea cu cine, dacă Cel de Sus ne va ţine în viaţă.

CORBU-lui i-au fost ataşate la DUI nişte legături cu, nici mai mult-nici mai puţin , nouă persoane. Ordinea listării lor poate sau nu să fie aleatorie. Cu unele dintre ele ne-am întâlnit în episoadele trecute, cu altele nu. Asupra unora vom reveni puţin mai târziu prin câteva remarci.

Dar poate că unii ne vom fi întrebat: Prin ce-i atât de atipică această filă de dosar?!? Trebuie să spunem că atipismul la care facem referire are două  valenţe: una ce ţine de formă şi una de substanţă.

Formal, pagina cu pricina nu are antetul clasic. La precedentele file am putut observa data înscrierii, pe cînd la aceasta nu; nu apare secţia securităţii în arhiva căreia a fost  (s)tocată  foaia; nu ne e dat să aflăm cine anume a întocmit-o respectiv cine răspundea de ea; ş.a.

Legat însă de aspectul de fond, lesne putem remarca „amalgamarea” personajelor. Apar personaje aflate de o anume parte a baricadei, „puse la grămadă” cu cele aflate de cealaltă parte a ei. Unii (mai) sunt în viaţă, pe cînd alţii s-au dus… Primii opt sunt „dactilografiaţi”, pe cînd al nouălea e „scris cu mâna”. De ce?!? Nu ştim… Unora le sunt scrise numele complet şi corect, pe când unuia singur (!?!) i se dă doar iniţiala prenumelui (şi aceea greşită).La unii apare localitatea unde domiciliază, la alţii nu. Unuia singur îi e menţionată apartenenţa religioasă, celorlalţi nu.

Şi-ar mai fi. Dar cam atât şi… pe curând!

2 gânduri despre „Atipismul filei CORBU: un studiu longitudinal (1)

  1. De ce te-au poreclit Corbu? Presupun că au plecat de la culoarea meseriei tale de doctor în devenire, albul, care s-a… cernit de la credinţa în Dumnezeu: erai doctorul pătat. Organele aveau nu numai tupeu, ci şi umor… negru.

    1. Sincer să fiu, aşa cum aminteam şi in articolul cu pricina,nu ştiu cine i-a inspirat pe „băieţi” să mă poreclească cu un aşa nume celebru! A fi corb hrănitor nu e o ruşine. A fi însă un croncan omnivor e detestabil. Sper că nu e cazul la mine! 🙂 Cât priveşte umorul lor negru (mai negru decât tot negrul corbilor din lume), cred că merită drept replică ,un mic „satiricon”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.