Ne interesează, dar nu ne impresionează (6) Ajutor: Mohamed are nevoie de pace și binecuvîntare!

După atîtea introduceri și sumarizări ale unui document-capcană, în sfîrșit ajungem la miez, adică la conținutul lui.

Surpriza nu a fost cîtuși de puțin mică să vedem că „mai mult face ambalajul decît marfa”. Din lungimea întregului (cca 18 pagini), articolul-chemare nu are mai mult de 5 . Restul foietaj. Și dacă punem la socoteală că doar un sfert din formatul unei A4 e ocupat de text, imaginea e mai limpede. Sinceri să fim, la voga chemării ne-am fi așteptat la o elaborare mult mai stufoasă. Un „tratat de pace” de o asemenea „importanță”  reclamă o elaborare mai amplă. Dincolo de declarația de intenție, trebuiau stipulate reguli și termene de aplicare clare, sancțiuni „severe” în cazul neducerii la îndeplinire întocmai  și la timp a primelor, amendamente, ș.m.a.. Dar nimic din toate astea. Așa că cei ce au semnat, au semnat „un cec în alb”!

Antetul apelului începe cu lait-motivul arhicunoscut și incomplet „In the Name of God, the Compassionate, the Merciful,”. După care, ca expresie a importanței acordate subiectului, urmează „And may peace and blessings be upon the Prophet,Muhammad”. Ne pare rău, dar urarea-binecuvîntare a venit prea tîrziu. Nu se mai poate. Cîtă vreme era în viață se mai putea, dacă se pocăia. Dar acum e tardiv… 😦 Păi fraților! Dacă Mohamed are nevoie de pace și binecuvîntare, cine să i-o dea? Cel pe care L-a negat în sorgintea, lucrarea și învierea Lui divină?!? Cum? Se poate ca profetul-mincinos să nu poată da pace și binecuvîntare?!?  😦

Urmează titlul clasic „A Common Word”. Dar cu un addendum: „Between you and us”. S-o creadă ei! Pe noi, înafara naturii umane, nu ne leagă absolut nimic de ei în plan spiritual. Ar vrea ei să ne aibă la mînă cu semnătura. Dar nu merge! În cel mai fericit caz (și sincer ni-l dorim, căci de aceea ne și rugăm pentru ei) doar El, Logosul întrupat, ar putea să ne înfrățească, nicidecum acest apel.

Cam tot la doi pași dăm de „In the Name of God, the Compassionate, the Merciful,”.De atîta uzaj, moneda pare devalorizată. După, urmează un citat din Coran (Al-Nahl 16:125), unul cu vădite accente imprecatorii: „Call unto the way of thy Lord with wisdom and fair exhortation, and contend with them in the fairest way. Lo! thy Lord is Best Aware of him who strayeth from His way,and He is Best Aware of those who go aright.” Mai pe șleau: „vai de cel ce nu vine pe calea noastră”-vor să spună musulmanii. Nu e la prima. În sumarul documentului am mai dat de un alt avertisment similar (vezi citatul din Aal Imran 3:64 din articolul precedent).

Așadar avem de-a face cu învăluiri. Înfășurări de chemări și avertismente.

Păi cu din astea noi nu ne jucăm fraților! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.