„Liderșipul” (sic!) ecclesial românesc față-n față cu o omisiune condamnabilă -sau- „Încetați tăcerea!”

Unul din frații biologici ai Mîntuitorului, unul convertit la creștinism (probabil) în perioada dintre răstignirea/omorîrea  și înălțarea Lui la cer (aici ne referim la Iacov), afirma cu tărie în scruta-i epistolă cu un vădit accent praxiologic că :„cine ştie să facă bine şi nu face săvârşeşte un păcat!

Despre ce omitere este vorba?

Acum cînd se ascut condeiele pro și contra Referendumului pentru Familia Tradițională, ca și cum ar fi vorba de un război care pe care; acum cînd lideri de opinie politică pentru care aveai o anume simpatie datorită profesionalismului lor, dar care lideri frapează prin atitudinea lor excesiv de liberală, astfel că la viitoarele alegeri parlamentare și/sau prezidențiale va fi foarte greu de ales între profesionalismul lor (pe de-o parte) și principiile lor morale (pe de altă parte); acum deci, cînd complexitatea și complicarea scenei românești crește…

Așadar, acum dacă ar fi să fiu întrebat unde voi pune ștampila la Referendum, fără nici cea mai mică ezitare aș pune-o pe DA!

Argumentele teologice (primordiale și multiple), cele ontologice, antropologice, sociologice, culturale și cele care țin de o logică elementară (asta ca să amintesc doar cîteva rațiuni), sunt suficiente pentru a susține opțiunea exprimată anterior. Fără nici un dubiu. Părerea mea!

Dar atunci une este baiul?

Dacă pornim de la premisa că ideea primară legată de Referendum a aparținut Coaliției pentru Familie, o grupare destul de eterogenă, dar (declarativ cel puțin) neînregimentată politic și nicidecum vre-unui partid de stînga sau de dreapta; dacă recunoaștem că între cele peste 40 de ONG-uri care compun Coaliția face parte și Biserica în ansamblul Ei; dacă nu putem ascunde că pe ultima sută PSD-ul s-a raliat Coaliției cu un scop bine definit, și anume asumarea succesului în scop politico-electoral; dacă…

Și las cititorilor poate mai avizați decît mine să adauge la lista acestor premise și altele, atunci se naște o întrebare nu doar legitimă, dar și extrem de stringentă:

DE CE TACE BISERICA?

Care Biserică?!?

Hai să nu ne referim la cea majoritară, că e prea străvezie complicitatea Ei cu statul-partid. Să ne referim la Biserica evanghelicilor (Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie- trioul din Alianța Evanghelică) care își revendică o anume distanțare teologică de prima.

Pe la Congresele diferitelor Alianțe evanghelice din SUA și Canada din anul de grație 2018 (dar nu numai), pe diverse posturi de televiziune creștine (mai mult sau mai puțin echidistante moral și politic), pe media de socializare, diverși prelați o dau și o dau într-un unisom cu îndemnuri pentru DA la Referendum. Repet, nu e rău nimic cu și în asta.

Dar, dar…

Și pentru că există mai multe „dar”-uri…

Unul: Dar de ce nu se delimitează public, de la aceeași tribună, pupitru, amvon, microfon, site, etc.  de orice ingerință și confiscare a Referendumului de către PSD? Să ne spună clar: „Fraților, noi vă îndemnăm să votați DA pentru familia tradițională, dar să știți că noi nu avem nici o dispoziție, îndemn, sugestie decît de la propria conștiință. Altfel spus, nu PSD-ul în frunte cu Dragnea ne pune să vă îndemnăm să mergeți la vot, ci propria noastră conștiință.”

Doi: Dacă toți, dar absolut toți care fac propagandă pro DA la Referendum, s-ar delimita cît mai repede și total de sfera politicului, le-am acorda un capital de încredere.

Trei: Dar întrebarea dureroasă e de ce nu o fac? Ce se ascunde în spatele acestei lipse de delimitare, de segregare de sfera politicului? Sunt oare constrînși, șantajabili, manevrabili liderii cultelor neoprotestante din România sau Diaspora?

Continuarea tăcerii lor, e sursa bănuielilor noastre… 😦 Ba chiar mai mult: a condamnării lor pentru o omisiune deliberată!

Dar mai e ceva! Oare doar amenințarea valorilor tradiționale legate de Familie trebuie să fie stimulentul discursurilor mediatizate ale slujbașilor Bisericii? Cîte alte imoralități, fărădelegi, chiar și atrocități se derulează chiar sub ochii noștri și popii, pastorii, predicatorii mai sus menționați se fac că nu le văd? Unde sunt vocile acelea atît de articulate care să condamne derapajul moral, instituțional (ordonațele cu destinație personală, majoritate parlamentară confiscată de un grup restrîns de tip mafiot, amenințări la adresa justiției, a președinției, Diasporei) ale lui Dragnea și camarilei lui? Furturile din avutul statului, minciunile de doi bani (cea cu atentatul asupra lui de către cei 4 indivizi de Athene Palace, cea legată de tentativa de lovitură de stat pusă pe seama Diasporei la 10 August 2018, cea privitoare la imixtiunea Procurorului General și a Președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul care-l privește pe Dragnea), și multe, multe altele nu sunt suficiente motive obiective de a-i determina pe toți portavoce ai Referendumului să-i îndemne pe enoriași la a lua atitudine civică matură?

Doar Referendumul trebuie să fie  motivul mobilizării Turmei?!?

Haideți să fim realiști: nu ne așteptăm ca păstorii, predicatorii, advocații voluntari de la amvoane, toți promotorii Referendumului de mîine încolo să fie consecvenți pînă la capăt. Ar fi prea mult din partea lor… 😦

E o iluzie…

Dar cel puțin le putem spunem tare la urechi:

„ÎNCETAȚI TĂCEREA!”

Vorba cuiva: „Oare tăcînd faceți voi dreptate?” Sau altfel spus: „Faceți bine fraților (lideri, slujitori, păstori, predicatori, reverenzi,președinți, conducători- sau cum v-o mai fi plăcut să vă numim) și nu mai tăceți cînd e vorba de distanțare de politicul imoral! În caz contrar păcătuiți prin omisiune!”

 

P.S.

Ne aflăm ca într-o furcă caudină politico-morală.

Fie să spunem un NU răspicat acestei minuscule grupări ultra-agresive (LGBT) care se impune prin dictat, votînd DA la Referendum (în ciuda prezenței printre cele peste 40 de OGN-uri și a uneia manipulată din umbră de Alexandr Dughin -omul lui Putin , și cu toate că Putin și PSDragnea au confiscat biserica majoritar orthodoxă în și prin vizita patriarhului Chiril la București în 2017- și deci să fim catalogați drept pămpălăi) , fie să votăm NU la Referendum și să ne raliem curentului neoliberal a cărui moralitate lasă de dorit.

Ce facem?

Eu cel puțin vreau să aleg răul mai mic. Ca de obicei…

2 gânduri despre „„Liderșipul” (sic!) ecclesial românesc față-n față cu o omisiune condamnabilă -sau- „Încetați tăcerea!”

 1. „în ciuda prezenței printre cele peste 40 de OGN-uri și a uneia manipulată din umbră de Alexandr Dughin -omul lui Putin , și cu toate că Putin și PSDragnea au confiscat biserica majoritar orthodoxă în și prin vizita patriarhului Chiril”

  Dacă dumneavoastră credeți că noi, creștiniiortodocși români, înghițim găluștile conducătorilor rușilor, atunci nu ne cunoașteți îndeajuns.
  Știm și noi unde ne este Tezaurul, ca să nu mai zic că pentru impunerea comunismului în Europa de Est nimeni din partea rusă nu a simțit nevoia să își ceară iertare.

  Dar cum m-ați enervat, simt nevoia să vă dau un citat din Biblia de la Pesta din 1873 (identică cu Bliblia de la Iași din 1874) și publicată de Societatea Biblică pentru Britania și Străinătate:
  „Și întrându ângerulu la d’însa a dzisu: Bucură-te! cea plină de charu; Domnulu este cu tine; bine-cuventată esci tu între femei.” (Luca 1:28).

  1. Domnu Nelu!
   Doar o vorbă să-ți mai spun: Viața bate vorba… matale!
   Realitatea nu poate fi cosmetizată sau camuflată la infinit. Dovadă elocventă e PSD-ul putinizat de Dragnea. 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.