„Exploatat în MARANATA „-„Eşti tu gata ?”

Nu s-au terminat bine „sărbătorile de iarnă”, cum le plăcea securisto-comuniştilor să numească mai ales Crăciunul (în el, „Anul Nou” nu conţinea nimic sectant sau mistic), căci băieţii s-au şi pus pe treabă; pe treaba chematului la raport, pe cea a notificatului.

În abundenţa de adnotări, recomandări, completări , fircălituri (vezi numele acoperit din final) şi multe altele, în nota-raport de mai-jos, pe lângă personaje (deja) cunoscute precum: Bălaş Marin şi subsemnatul-CORBU, suntem introduşi în prezenţa unor „noi oaspeţi”. E vorba de Berci Ştefan, Hurducaş Ioan jr., Tonea Ioan şi Ban Ioan.

Berci Ştefan, „un frăţior mic la stat, mare la raportat” s-a prezentat la secu ca un „nou-convertit la baftişti” ce era (căci de născut din nou nu putea fi vorba), ca să „semneze condica”. „Şi dă-i, şi dă-i” cu „pluguşorul informativ”… Căci doar era pe 31 decembrie.. Nu ?!?  Şi unii (vai chiar şi adulţi) pentru un leuţ în plus ce nu fac ?!?  Merg cu pluguşorul şi apoi cu sorcova ! Şi iată-l pe „micuţul de Ştefănel” turnând de zor cu spor pe fraţii lui „mai mari” (în credinţă), în forme şi tipare arhicunoscute. Locuind şi el pe Oaşului, cu cine putea să înceapă treaba dacă nu cu vecinul lui, cu Marin Bălaş ?!? După „turnarea” unei banalităţi ( căci ce altceva era o permisie pentru un soldat în termen), Fănică al nostru trece la subiecte „mai tari”, la cele spirituale. Mare „lucrare de artă” e să spui despre fraţii tăi că se adună pe la case ( ca pe vremea lui Pavel) pentru părtăşie!

Dar ca să fie atinsă o culme a banalităţii, „micul turnător” nostru mai „topeşte” ceva minereu informativ: de fapt e mai mult zgură decât „metal preţios”. Îi dă în vileag pe Tonea Ioan (actualmente în Atlanta, SUA), pe Nelu Hurducaş şi pe Ban Ioan (trecut între timp pe celălalt mal al Iordanului). Vileagul („vilagul”- cum apare în originalul panonic)  nu era atât de surprinzător pe cât o fi crezut crepuscularul turnător. Cât a fost de „mic”, Ştefan al nostru nu a uitat să menţioneze, ce-i drept ca pe o „tinichea”, apartenenţa la UTC şi/sau PCR. Se pare că americanii nu erau atât de naivi pe cât se credea.

Ce este demn de semnalat, e o anume inconsitenţă a „organului”: uneori, anumitori informatori le dă numele, altora nu. După care criterii ?!? Greu de descifrat. Probabil pentru a deruta…

La polul opus  ne apare  încercarea sine die de atragere în laţul colaborării a CORBULUI. Dar fără sorţ de izbândă ! În plus termenele de execuţie a recomandărilor/directivelor adnotate, apar ca fiind foarte scurte!  Să fii intrat oare securiştii în alertă chiar de Bobotează ?!?

Dacă la final, maiorul Bala ar fi cunoscut semnificaţia acestui crez creştin transtemporal şi transgeografic, şi anume că pentru fiecare generaţie DOMNUL NOSTRU VINE, probabil că altfel şi-ar fi formulat recomandarea. Dar în orice rău e şi un bine. Ajută credincioşilor. În definitiv Domnul e Cel care cu adevărat ne „prelucrează şi exploatează” în vederea (re)venirii Lui.

Domane ajută !

Maranatha!

Domnul nostru vine!

 

P.S.

Pentru facilitarea lecturii originalului, am încercat să-l transcriem cât mai fidel. Pe alocuri nu am reuşit, motiv pentru care ne cerem scuze şi totodată solicităm coperarea cititorilor. 🙂

 

1.Codreanu Viorel să fie luat în S.I. (supraveghere informativă ?!?-n.n) – pt a stabili date despre activittea acestuia, în ce scop se adună la domiciliul său, care sînt persoanele  respective, etc-   Termen 5.I.79

2. Balaş Marin- la fel  să fie lucrat prin S.I  pt a clarifica dacă are sau nu activitate  duşmănoasă sub masca cultului baptist. Termen- 5.I.79

 3. Hurducaş (Ioan-n.n.)  şi Tonea (Ioan-n.n.)–  să  fie lucraţi prin S.I. pt a le actualiza activităţile la S2.                                                                                                                                                                                                                                                               -semnat col ____________(?) 

                                                                     NOTĂ RAPORT

La data de 03.01 1979, numitul BERCI ŞTEFAN mi-a comunicat următoarele:                       

 -În seara zilei de 31 decembrie 1978 s-a întîlnit cu BĂLAŞ MARIN , domiciliat în str.Oaşului 216, membru al cultului baptist şi face parte din biserica din cartierul IRIS.                            

 Din discuţiile purtate cu sus-numitul rezultă că se află într-o permisie de 10 zile. Satisface stagiul militar la o unitate militară M.Ap.N. de vînători de munte la Sfîntul Gheorghe, afirmînd că în armată posibilităţile sale  de a acţiona conform cu perceptele cultului sînt mai limitate, dar face tot posibilul pentru a se achita de obligaţiile pe care le are ca membru al cultului.            

-La numitul CODREANU VIOREL, student anul III la Medicină generală, membru al cultului baptist, cu domiciliul în  str. Feteşti nr. 13 se adună aproape în fiecare miercuri seara, după orele 19, tineri baptişti studenţi, şi membri ai bisericii baptiste din biserica de la „IRIS”.              

– HURDUCAŞ NELU, muncitor la „CERAMICĂ  FINĂ”, TONEA, muncitor la „CLUJANA” şi BAN de la Dacia –Service, au fost de două ori la Ambasada SUA de la Bucureşti pentru a se interesa asupra condiţiilor de plecare definitivă din ţară.                                            

De la Ambasada SUA li s-a indicat să folosească pentru susţinerea/obţinerea (?)  cererii de plecare D.212 şi alte acte normative  cu privire la drepturile omului. Li s-a precizat de asemenea, că dacă au fost membrii de partid sau UTC nu sînt speranţe de plecare, pentru că nu vor obţine avizul de intrare în SUA.

 Notă:                                                                                                                                                                  – BĂLAŞ MARIN şi CODREANU VIOREL sînt suspecţi că ar face parte din Comitetul de apărare al drepturilor omului precum şi din organizaţia tineretului baptist „MARANATA”.          

-BĂLAŞA MARIN  va fi semnalat organului C.I. pentru a lua măsuri informativ-operative pe care le va considera necesare pe timpul satisfacerii stagiului militar, iar  ( fircălituri-probabil că e vorba de Codreanu-n.n) va fi  contactat după întoarcerea din vacanţa de iarnă pentru a fi atras la colaborare, rezultă că ar fi vicepreşedintele organizaţiei „MARANATA”.

 -HURDUCAŞ şi TONEA, apar pe tabelul trimis de serviciul paşapoarte cu elementele sectante din jud, Cluj care au cerut emigrarea în SUA- cererile fiindu-le respinse ca neîntemeiate; vor fi semnalaţi ofiţerului de la Serv. II pentru ai avea în atenţie.

-Materialul va fi exploatat în „MARANATA”.

                                    Semnat- mr.Bala Trăian

Să-i controlăm cu reţeaua informativă dacă instigă la emigrare.                                                                  

                                                   Semnat cpt (?)___________” 

 

 

 


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.